Baqlawe - Vegansk Valnötsbaklava
Det här är ett enkelt recept som passar både till festligare dagar och till den vanliga fikastunden. Hos Laven Mokri står baqlawe alltid på fikabordet vid högtider, och det här är hennes egna recept där hon formar dem till knyten i stället för att på det traditionella viset låta dem ligga i långpanna. Till detta recept använder hon en muffinsplåt, men det går även att lägga knytena direkt på en vanlig ugnsplåt, smörj bara in den med margarin först. Receptet kommer från kokboken I Mitt Kurdiska Kök.
Ingredienser
12 knyten
Sirap
-
Börja med att koka sirapen. Häll alla ingredienser förutom rosenvattnet i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen till medel och låt småputta i 5 minuter. Stäng av värmen och häll i rosenvattnet. Låt svalna helt i rumstemperatur.
-
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och låt svalna.
-
Finhacka nötterna (eller kör dem snabbt i en matberedare). Lägg cirka två matskedar åt sidan och blanda resten med kanel och kardemumma.
-
Öppna filodegsförpackningen och rulla varsamt ut arken. Klipp ut fyrkanter, cirka 10 × 10 centimeter. Håll hela tiden den deg du inte använder täckt så att den inte torkar.
-
Ta ett klippt ark och pensla den med margarin. Ta sedan en till och lägg ovanpå, pensla även den med margarin. Fortsätt tills du har 7 bitar på varandra.
-
Tryck försiktigt ner de penslade arken i muffinsformen, fyll med 1,5 matsked av de kryddade nötterna och vik sedan ihop filodegen så att det blir ett knyte. Upprepa tills plåten är fylld.
-
Grädda mitt i ugnen tills de blir gyllene, det tar cirka 10 minuter.
-
Ta ut ur ugnen och häll den kalla sirapen över knytena. Strö över nöthacket som du lade åt sidan i steg 3.
-
Låt dina baqlawe svalna i rumstemperatur. Täck sedan och låt dem suga åt sig sirapen i minst 1 men gärna 6 timmar. Ju längre desto godare. Servera med glass eller cayi (te). Baqlawe håller i rumstemperatur i 7 dagar.