Birîncî sûr – Veganskt tomatris
Med det här aromatiska riset är det enkelt att förhöja smaken på måltiden. Det blir stor skillnad det kan bli med några få ingredienser. Tomatris serveras med fördel till grönsaker. Dock inte lika vanligt till grytor. Receptet kommer från Laven Mokri's kokbok I Mitt Kurdiska Kök.
Ingredienser
-
Börja med att skölja riset.
-
Skala och hacka löken. Hetta upp 1 matsked olja i en kastrull på hög värme och stek löken tills den blir glansig. Tillsätt gurkmejan och stek lite till.
-
Ha i tomatpurén och stek under omrörning i cirka 1 minut. Lägg i riset och rör om, tillsätt salt och krossade tomater.
-
Häll i vattnet och koka upp. Sänk sedan till svag värme och låt koka i cirka 20 minuter under lock tills all vätska absorberats och riset blivit mjukt.
-
Ringla över 1 matsked rapsolja och lägg tillbaka locket, låt ångas på svag värme i 10 minuter. Servera!
-
Tips! Du kan även koka riset med en grönsaksbuljongtärning för extra smak.