Hoppa till huvudinnehåll
Tre skålar med bönsoppa taget uppifrån

Aş – Vegansk bönsoppa

Aş är den kurdiska benämningen för en särskild sorts bönsoppor som blandas ut med yoghurt. Den här soppan är fantastiskt god och full av färska örter. Receptet kommer från Laven Mokri's kokbok I Mitt Kurdiska Kök.

Nouruz
Eid al-fitr
Lunch
Middag

Ingredienser

6 portioner
3 dl torkade gula ärtor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
20 g färsk gräslök
40 g färsk koriander
40 g färsk spenat
40 g färsk bladpersilja
2 tsk rapsolja
1,5 tsk malen gurkmeja
2 dl torkad persilja
1 dl torkad dill
1 dl basmatiris
1,5 dl gröna linser
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 grönsaksbuljongtärningar
2,5 liter vatten
1,5 dl torkade röda linser
800 g kokta kidneybönor
400 g kokta kikärtor
5 dl naturell växtbaserad yoghurt

Karamelliserad lök

1 dl rapsolja
3 gula lökar
1 tsk malen gurkmeja
  1. Blötlägg ärtorna över natten.

  2. Skala och hacka lök och vitlök. Finhacka samtliga örter.

  3. I en kastrull, stek den gula löken i rapsolja på medelvärme tills den blir glansig, tillsätt därefter gurkmeja och vitlök och stek ihop i 1 minut. Tillsätt samtliga örter och stek ihop i 2 minuter.

  4. Blanda ner ris, ärtor och gröna linser, tillsätt salt och svartpeppar. Smula i buljongtärningarna och häll i 2 liter vatten. Lägg på ett lock och låt koka på medelvärme i 30 minuter.

  5. Tillsätt röda linser, kidneybönor och kikärtor, häll i resten av vattnet och rör om ordentligt. Sätt på locket och låt koka i ytterligare 30 minuter. Soppan kommer vara ganska fast i konsistensen.

  6. Under tiden, skala och strimla löken som ska karamelliseras. I en liten kastrull, häll i rapsoljan och lägg i löken, tillsätt gurkmejan och låt löken karamelliseras på svag värme i cirka 20 minuter.

  7. När soppan kokat klart, blanda i den växtbaserade yoghurten. Soppan ska vara lös men inte rinnig. Toppa med karamelliserad lök och torkad dill. Om du vill kan du även ringla över lite mer yoghurt och olja från den karamelliserade löken.

Få mer inspiration! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden