Nîskêne be gêzer - Vegansk Linssoppa
Linssoppa är en kurdisk klassiker och en rätt som många förknippar med det kurdiska köket. Om ni har ätit på en kurdisk kolgrill någon gång så är det just nîskêne som brukar serveras som förrätt. Detta recept avviker från originalet då det är rivna morötter i soppan och den är toppad den med karamelliserad lök. Receptet kommer från Laven Mokri's kokbok I Mitt Kurdiska Kök.
Ingredienser
1 gul lök
2 medelstora morötter
1 dl grötris
2 dl röda linser
1 msk rapsolja
0,5 tsk malen gurkmeja
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 grönsaksbuljongtärningar
1,5 liter vatten
2 krm chiliflakes
1–2 tsk citronsaft
Karamelliserad lök
3 gula lökar
2 msk rapsolja
0,5 tsk malen gurkmeja
- Finhacka en gul lök, skala och riv morötterna och skölj ris och linser.
- Häll olja i en kastrull och stek löken glansig snabbt på högsta värme. Krydda med gurkmejan, rör ner morötterna och stek ihop i 1 minut. Blanda ner linser och ris.
- Krydda med salt och svartpeppar och smula i buljongtärningarna. Häll i vattnet, tillsätt chiliflakes och lägg på ett lock. Låt koka på medelvärme i cirka 30 minuter.
- Skala och strimla löken som ska karamelliseras. Häll rapsolja i en liten kastrull, lägg i den strimlade löken, krydda med gurkmejan och låt löken karamelliseras på medelvärme i cirka 20 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
- När soppan är klar, blanda ner citronsaft, toppa med den karamelliserade löken och mer chiliflakes om du vill ha lite extra hetta.