Panerad tofu med vegansk remouladsås
Detta recept bjuder på två olika sätt att göra panerad tofu, en vegansk klassiker! Den första är lite omständigare med att koka linfrö (fast det låter krångligare än vad det egentligen är) men paneringen blir verkligen kanongod! Den andra är lite enklare och smakar också jättegott. Paneringarna räcker till ca 250 g tofu. Avnjuts till vegansk remouladsås.
Ingredienser
Panering 1
1 dl solroskärnor, hackade
1 dl havregryn
blad från ½ kruka basilika, grovhackad
salt
peppar
linfröavkok (äggersättning)
3 dl vatten
3 msk hela linfrön
Panering 2
6 msk senap
1 msk vatten
¾ dl ströbröd
½ dl sesamfrön
Remouladsås
2 dl äggfri majonnäs
1 dl havregrädde
½ dl finhackad ättiksgurka eller pickles
1 msk kapris
½ msk hackad persilja
1 tsk torkad dragon
1 tsk fransk senap
en nypa curry
Panering 1:
- Börja med linfröavkoket. Koka upp vattnet med linfröna i en kastrull och låt det koka i ca 5 minuter tills vätskan tjocknat en aning.
- Sila bort fröna genom en finmaskig sil och låt vätskan stå och svalna en stund. Vätskan kommer att tjockna och då likna äggvita.
- Blanda ihop ingredienserna till solrosblandningen i en djup tallrik.
- Doppa tofubitarna först i linfrövätskan och vänd dem sedan i solrosblandningen.
- Stek ett par minuter på varje sida tills bitarna är gyllenbruna.
Panering 2:
- Blanda ihop senap och vatten i en djup tallrik och ströbröd och sesamfrön i en annan.
- Dela tofun i mindre bitar ca 4 × 3 cm.
- Doppa dem i senapsröran och vänd dem sedan i ströbrödsblandningen.
- Stek ett par minuter på varje sida tills bitarna är gyllenbruna.
Remouladsås: Det finns olika recept på remouladsås. Vi har valt en variant med curry, vilket är typiskt danskt.
- Vispa ihop majonnäs och grädde.
- Hacka pickles/ättiksgurka mycket fint och rör samman alla ingredienser.
- Smak- och färgsätt med curry.
- Låt såsen stå kallt en stund. Servera den panerade tofun och såsen med till exempel potatismos eller ugnsbakad potatis.