Ingredienser
Burgare, 8-10 stycken:
2 burkar (à 400 g) kidneybönor
1 liten röd lök, i bitar
1 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 dl ströbröd
1 msk soja
2 msk tomatpuré
1–2 krm salt
1 krm svartpeppar
Dressing:
2 dl naturell sojayoghurt
1 dl smörgåsgurka
salt
peppar
Tillbehör:
4 bröd, variera gärna med en grövre lantbrödsskiva eller ciabatta
4 tomater i skivor
salladsblad
- Börja med att låta yoghurten rinna av i ett kaffefilter (låt stå i kylskåpet några timmar).
- Skölj bönorna i vatten och låt dem rinna av.
- Mixa dem med resten av ingredienserna i en matberedare.
- Forma till 8 biffar och låt dem torka till lite.
- Pensla biffarna med lite olja och stek på medelvärme ett par minuter på varje sida.
- Använd stekspade när du vänder biffarna.
- Hacka smörgåsgurkan och rör ner den i yoghurten, smaksätt med salt och peppar.
- Rosta gärna brödet i en brödrost eller stek dem lite lätt i en stekpanna.
- Arrangera bröd, sallad, burgare, tomatskiva och en klick dressing samt eventuellt ett bröd längst upp.
- Du måste inte ha ett traditionellt burgarlock – ät gärna burgaren med kniv och gaffel
Receptet publicerat i kokboken "Djurens Rätts bästa recept".